Aφασία
Είναι μια διαταραχή της επικοινωνίας, που προκύπτει όταν οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την γλώσσα έχουν υποστεί βλάβη. Εμφανίζεται συνήθως μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό της κεφαλής. Έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της ικανότητας ενός ατόμου να μιλά ή την απώλεια ενός ατόμου να κατανοεί τι του λένε ή και τα δύο. Επίσης μπορεί να έχει δυσκολία στην ανάγνωση, στη γραφή, στα μαθηματικά ή στις χειρονομίες.
Η Αφασία δεν έχει καμία σχέση με τη νοημοσύνη. Ένα άτομο με αφασία είναι εξίσου έξυπνο μετά τον εγκεφαλικό τραυματισμό όπως και πριν. Συνήθως έχουν πολλές σκέψεις και σημαντικές ιδέες, τις οποίες θέλουν να μοιραστούν με τους άλλους, αλλά δυσκολεύονται να τις εξηγήσουν με λόγια.
Η αφασία ποικίλλει στη σοβαρότητα. Π.χ ένα άτομο με ήπια μορφή μπορεί να έχει πρόβλημα να βρει λέξεις κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας ενώ ένα άτομο με σοβαρή μορφή μπορεί οι γλωσσικές του ικανότητες να είναι σοβαρά μειωμένες.
Η Λογοθεραπεία στην αφασία έχει ως στόχο να βελτιώσει την ικανότητα επικοινωνίας του ατόμου, να αυξήσει την ικανότητα του ατόμου να κάνει δραστηριότητες καθημερινής ζωής και αν είναι αναγκαίο να εκπαιδεύσει το άτομο σε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας.
Συμβουλές προς τα πρόσωπα που φροντίζουν άτομα με αφασία με στόχο να διευκολύνουν την επικοινωνία τους:
- Να απλοποιούν τις λέξεις, τις προτάσεις και τις ερωτήσεις
- Να δίνουν στο άτομο με αφασία αρκετό χρόνο για να απαντήσει.
- Να μιλούν αργά και καθαρά
- Να βοηθούν το άτομο με αφασία να συνομιλεί και με άλλους
- Να μην διορθώνουν ποτέ τα εκφραστικά λάθη του ατόμου με αφασία
- Να ζητούν την άποψη του ατόμου με αφασία για οικογενειακά θέματα
Σταυρούλα Γρηγορίου
Λογοπαθολόγος
Λογοθεραπευτικό Εργαστήρι Ανέλιξη