Η δύναμη και η σημασία του παιχνιδιού
Το παιχνίδι, αν για τον ενήλικα είναι μια μορφή ευχάριστης απασχόλησης, μετά την εργασία, για το παιδί είναι το καθ’ εαυτό περιεχόμενο της ύπαρξης του και το σπουδαιότερο μέσο για την αβίαστη, σωματική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη του.
Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά θέλουν να χαρούν και να γνωρίσουν τη ζωή (Αντωνιάδης, 1994).
Αποκτούν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με τους γύρω τους, να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα τους αλλά και να αναπτύξουν την φαντασία και τη δημιουργικότητα τους (Κάππας, 2005).
Η αξία του παιχνιδιού μπορεί να χαρακτηριστεί ανεκτίμητη, διότι το παιδί παίζοντας απελευθερώνει κάθε αρνητικό συναίσθημα που το καταβάλλει όπως τον φόβο, την αδυναμία και τον θυμό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση θετικών συναισθημάτων, την ανάπτυξη της κοινωνικοποίησης και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του.
Το παιχνίδι ξεκουράζει, ανακουφίζει, προετοιμάζει και βοηθά το παιδί να ολοκληρωθεί και να αναπτυχθεί σε αυτόνομη προσωπικότητα θέτει σε κίνηση το σύνολο των σωματικών και πνευματικών λειτουργιών του παιδιού.
Οι ερευνητές επίσης απέδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατά την παιδική τους ηλικίας στερήθηκαν το παιχνίδι όταν μεγάλωσαν έγιναν μελαγχολικοί, σκυθρωποί και απαισιόδοξοι.
Επομένως, παιδί θα πει παιχνίδι και παιχνίδι θα πει κίνηση και θόρυβος. Το παιχνίδι για το παιδί είναι μία άριστη τροφή και το καλύτερο φάρμακο για την υγεία του.
Επίσης μέσα από τα παιχνίδια βελτιώνεται η λειτουργία διαφόρων ομάδων μυών και του αναπνευστικού συστήματος. Οι μύες αναπτύσσονται με έναν αβίαστο κι ευχάριστο τρόπο, ασκούνται οι σωματικές δυνάμεις και τελειοποιούνται τα μέλη του σώματος. «Με το παιχνίδι βελτιώνονται ικανότητες όπως ευλυγισία, ισορροπία, αντοχή, κ.α.» (Σιβροπούλου, 2004).
Επίσης το παιχνίδι βοηθά το παιδί να ανακαλύψει και να γνωρίσει το σώμα του κι όταν αισθανθεί ότι το υπακούει, τότε μπορεί να νιώσει άνεση και σιγουριά. Είναι γεγονός ότι μέσα από τις κινητικές δραστηριότητες το παιδί εξερευνά τις έννοιες του χώρου και του χρόνου και τους αποδίδει προσωπικό νόημα. Έτσι, το παιδί αποκτά αντίληψη του χώρου μέσα στον οποίο κινείται.
Μέσω των κινητικών παιχνιδιών αναπτύσσουν συνείδηση του σώματός τους, αντίληψη της κίνησής τους σε σχέση με τους άλλους και μαθαίνουν να εκφράζονται δημιουργικά με το σώμα τους.
Ακόμη όταν τα παιδιά παιζουν σε ομάδες προωθείται η κοινωνικοποίησή τους και η συνολική τους ανάπτυξη, καθώς μαθαίνουν να συνεργάζονται και να ακούν το ένα το άλλο, να αναλαμβάνουν ρόλους και να πειθαρχούν σε προτεραιότητες.
Το παιδί στο πλαίσιο της ομάδας γίνεται αποδεκτό κι έτσι ενδυναμώνεται και τονώνεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση τους